Wat kun jij doen om de slaap van jouw oudere hond te verbeteren?

Honden slapen gemiddeld 12 tot 15 uur per dag. Nét als oudere mensen, hebben ook oudere honden nog meer belang bij een goede nachtrust. Tijdens de slaap kan de hond namelijk zijn spanning verwerken, en krijgen zijn spieren en botten de rust die ze zo hard nodig hebben.

Slaapt je hond niet voldoende? Dan kan het zijn dat hij verward en humeurig wakker wordt. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld grommen of een gebrek aan etenslust. Daarnaast kan een korte nachtrust ervoor zorgen dat het lichaam zich niet herstellen, waardoor vervelende lichamelijke klachten kunnen opspelen.

goede nachtrust of slaap oude hond
Goede nachtrust voor oude honden is essentieel

Gelukkig zijn er veel verschillende manieren waarop jij de slaap van jouw hond kunt verbeteren. Om je een beetje op weg te helpen, lees je in dit artikel precies wat jij kunt doen om je hond lekker te helpen slapen.

Let op de signalen van je hond

Voor het herkennen van slaapproblemen is het zeer belangrijk dat je rekening houdt met de signalen van de hond zelf. Vermoeide honden vertonen namelijk vaak ongewoon gedrag. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een geremde eetlust, en een verdrietige blik. Daarnaast is het zeer belangrijk om te letten op de lichamelijke conditie van de hond. Wanneer spieren en botten vermoeid zijn, zal de hond minder
energiek zijn.

Langzaam bewegen en waggelen tijdens het lopen zijn belangrijke signalen van een slaaptekort. Slaapt je hond wel genoeg, maar vertoont hij toch dit soort gedrag? Dan is het heel belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts!

Geef je hond zijn eigen slaapplek

Vooral oudere honden vinden het heel belangrijk om een eigen slaapplek te hebben. Denk hierbij aan een (liefst orthopedische) mand of kussen. In tegenstelling tot puppy’s, kan het bij oudere honden namelijk een tijdje duren voordat ze écht in slaap vallen. Ze verbranden immers minder energie overdag, waardoor ze ’s avonds niet doodmoe zijn.

Oudere honden willen gewoon lekker liggen en langzaam wegdromen. Het is daarom zeer belangrijk dat ze een eigen, comfortabel, plekje hebben waar ze tot rust kunnen komen. Dit kan natuurlijk in de honden bench, maar nog leuker is een eigen kussen of hondenmand. Zie hier een overzicht van de beste hondenkussens. Let wel op, en kies een rustige plek.

Een eigen mand of kussen om je hond goed te laten slapen
Een eigen plek om te slapen is een must

Vermijd drukke plekken zoals bij de televisie of de eettafel. Schroom ook vooral niet om een van de hond zijn speeltjes bij de slaapplek neer te leggen. De hond zal zijn eigen geur herkennen waardoor hij zich sneller op zijn gemak zal voelen.

Ga wandelen voor het slapengaan

Actief bezig zijn maakt je slaperig. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor de hond. Door vlak voor het slapengaan nog even een rondje te gaan wandelen, is de hond zijn energie kwijt wanneer hij thuiskomt. Hij zal dus moeten aansterken door te gaan slapen. Maak je vooral niet teveel zorgen, want met oudere honden hoef je écht niet lang te wandelen.

Een korte wandeling van tien minuutjes is al genoeg om je hond sneller te laten inslapen. In plaats van een wandeling kun je er ook voor kiezen om te spelen met de hond, of even goed samen te ravotten. Dit is overigens niet alleen goed voor je hond, maar ook voor jou. Kunnen jullie daarna allebei lekker slapen! 

Vermijd slapen met een volle blaas

We kennen het probleem allemaal: we gaan slapen met een volle blaas en vervolgens worden we in het midden van de nacht wakker omdat we naar de wc moeten. Ook honden kunnen dit probleem ervaren tijdens hun nachtrust. Slapen met een volle blaas zorgt ervoor dat ze eerder wakker worden, en het herstellingsproces sneller zal worden afgebroken. Om dit te voorkomen, is het daarom belangrijk dat de blaas van je hond zo leeg mogelijk is.

Oude hond uitlaten voor het slapen gaan
Hond uitlaten, ook voor het slapen gaan

Dit betekent uiteraard niet dat je jouw hond geen water meer mag geven, maar let vooral op de hoeveelheid. Dit zorgt ervoor dat je hond langer zal doorslapen. Vergeet ook niet om die korte wandeling te maken, zodat je hond zijn blaas nog even kan legen voordat jullie naar bed toe gaan. 

Stoor je hond niet tijdens zijn slaap

We zijn nou eenmaal dol op onze honden. Er is niets leuker dan te knuffelen en te spelen met je hond. Toch is het belangrijk om de nachtrust van je hond te respecteren. Kies jij ervoor om de hond wakker te maken? Dan wordt je hond gestoord in zijn herstellingsproces. Voor oudere honden kan dit resulteren in vervelende geestelijke klachten zoals verwardheid en een gebrek aan concentratie.

Geef de hond daarom de ruimte om zelf wakker te worden. We vinden het immers zelf ook niet leuk als iemand anders ons ’s ochtends vroeger wakker maakt. Laat je hond rustig liggen, en focus je op het ontbijt. Is je hond wakker? Dan komt hij vanzelf wel naar je toe om te spelen of om uitgelaten te worden.

Plaats een reactie