Hoe groot moet een hondenmand zijn?

Herzien april 2024

Het is sterk aan te bevelen om elke hond een orthopedische hondenmand of -kussen te geven, ongeacht lichamelijke ongemakken, ras of leeftijd. Je wilt tenslotte dat je hond gezond blijft. Het verbeterd de slaap en zijn algehele gezondheid. Het belangrijkste van orthopedische hondenkussens is de bodemvulling. Deze is gemaakt van traagschuim of memoryfoam. Maar hoe groot moet een hondenmand zijn? Welke afmeting hondenmand, hondenkussen, hondenbed of benchkussen heb je nodig?

De juiste maat hondenmand of -kussen kiezen

  • Vooral bij een orthopedisch hondenkussen zorg je ervoor dat je hond er in zijn geheel op kan liggen. Dit verhoogt zijn comfort. Meet daarom je hond van staart aanhechting tot aan zijn neus en bepaal aan de hand van deze afmeting de minimale grootte van het kussen.
  • Let bij het kopen van een hondenmand of hondenkussen met steunranden op de binnenkant; die is altijd kleiner dan de buitenmaten die vaak als enige vermeld staan. Trek van de buitenmaat zo’n 15 – 20 cm af om het liggedeelte te bepalen.
  • Heb je een hond die erg graag opgerold ligt, meet dan je hond van staartwortel tot schouder. Deze afmeting is de minimale afmeting voor de binnenkant van de mand, dus zonder de rand.
Hoe groot moet een hondenmand zijn? Eerst je hond opmeten.

Houd als stelregel aan dat je beter een te groot hondenkussen kunt kopen dan een te kleine. Dat geldt natuurlijk ook voor hondenmanden, -bedden, – banken, hondensofa’s en benchkussens.

De juiste afmeting hondenmand online kopen of in de dierenwinkel?

Voor beide is wat te zeggen maar tegenwoordig, en zeker in 2024 is het makkelijker (en goedkoper) om een ​​hondenkussen online te bestellen dan in een dierenwinkel. Op de betere websites vind je goede aanwijzingen en richtlijnen voor het kiezen van het ideale kussen en de juiste afmeting specifiek voor jouw hond.

Sommige sites werken ook met een reeks vragen om je te helpen bij het maken van keuzes. Met voldoende hulp en een gebruiksvriendelijke website zal het proces soepel, gemakkelijk en meestal veel goedkoper zijn dan het kopen van een orthopedische hondenkussen of hondenmand bij een petshop.

Online heb je ook het voordeel dat je erg snel een enorm aantal soorten en maten hondenkussens kunt bekijken in plaats van slechts een paar keuzes bij de dierenspeciaalzaak.

Hoe groot moet een hondenmand zijn?

De juiste maat hondenmand kiezen in een dierenwinkel

Maar wat als je nu eenmaal graag een hondenkussen wil kopen in een dierenwinkel? Hoe weet je dan hoe groot de hondenmand moet zijn en of je de juiste maat hebt? In dat geval kun je het beste een meetlint of rolmaat meenemen naar de winkel. Op S – XXL na staan de afmetingen eigenlijk nooit vermeld, en de juiste maat inschatten gaat vaak fout.

Gebleken is dat je de maat die je hond nodig heeft te groot wordt inschat waardoor je een veel te lomp hondenkussen in huis haalt. Sommige dierenspeciaalzaken staan toe dat hondenbezitters hun hond mee mogen nemen om zo de hond het hondenkussen te laten proberen. Dit werkt niet altijd omdat de hond vaak niet rustig wil gaan liggen vanwege de afleiding, of het bed dat je online hebt gezien is niet op voorraad.

De beste optie volgens mij is dan ook om een hondenkussen of hondenmand online te kopen. Zeker als het om een orthopedisch product gaat ben je online vaak goedkoper uit en heb je veel meer keuze dan in een dierenwinkel.

Heb je zelf tips over hoe groot een hondenmand moet zijn? Laat het hieronder weten!

Plaats een reactie