Waarom speelgoed ook belangrijk is voor de oudere hond

Wordt er een nieuwe puppy in huis gehaald? Dan kopen de kersverse hondeneigenaren natuurlijk veel speelgoed voor hun nieuwe beste vriend. Het is immers algemeen bekend dat hondenspeelgoed zeer belangrijk is voor zowel de fysieke als de mentale ontwikkeling van jonge honden. Toch is speelgoed niet alleen belangrijk voor puppy´s. Ook voor oudere honden is het zeer belangrijk om veel te kunnen spelen. Maar waarom nou precies? Oudere honden hebben zich inmiddels al ontwikkeld en zijn vaak minder energiek dan jonge honden.

In dit artikel lees je precies waarom hondenspeelgoed zo belangrijk is voor oudere honden. Daarnaast geven we je ook tips over welk soort hondenspeelgoed je in huis moet halen om jouw oudere hond optimaal te motiveren.

Speelgoed zorgt voor mentale stimulatie van je hond

Net als bij oudere mensen worden ook de hersenen van oudere honden minder actief. Dit resulteert in minder energie en een verlies in concentratie en geheugen. Om vervelende klachten te vermijden is het belangrijk om de hersenen van jouw hond te blijven stimuleren. Gelukkig zijn er voldoende manieren om je hond te helpen. Denk bijvoorbeeld aan een aanpassing in het voedsel en voldoende rust. Daarnaast is spelen voor de oudere hond een hele goede manier om mentaal in beweging te blijven. Door regelmatig een spelletje te spelen met je hond zorg je ervoor dat hij zich moet blijven bewijzen.

Eén van de beste spelletjes voor de oudere hond is het zogenoemde ‘balletje balletje’. Voor dit spel heb je slechts drie bekers en meerdere hondenkoekjes nodig. Laat je hond vlak voor je staan en laat hem even snuffelen aan de bekers. Vervolgens stop je onder één van de bekers een hondenkoekje. Jouw hond moet de juiste beker kiezen en het koekje weten te vinden. Herhaal dit spelletje ongeveer 3-5 keer.

Let erop dat je de hond niet volledig uitput. Vooral in het begin is het belangrijk om dit spelletje langzaam op te bouwen. Het moet immers voor beide partijen wel leuk blijven.

oude hond met speelgoed

Speelgoed voor de fysieke gezondheid

Wandelen is natuurlijk de beste manier om je hond fysiek gezond te houden. Door dagelijks een goede wandeling te maken zorg je ervoor dat jouw hond in goede conditie blijft. Toch is een wandeling niet de enige manier om de gezondheid van je hond te stimuleren. Bij jongere honden wordt vaak een tak of een bal gegooid, maar niet iedere oudere hond heeft zin om achter een bal aan te rennen. De meeste oudere honden hebben simpelweg de energie niet meer om met frisbees te spelen.

Gelukkig zijn er ook andere manieren om de conditie van je hond te stimuleren, denk bijvoorbeeld aan de populaire snuffelmatten. Dit
is een grote mat waarin jij meerdere hondensnacks kunt verstoppen. De hond moet vervolgens over de mat lopen om de koekjes op te speuren. Heeft hij het koekje gevonden? Dan moet hij zijn lichaam gebruiken om het koekje uit de mat te krijgen. Dit spelletje kost veel minder energie dan rennen, maar de hond is wel fysiek bezig.

Het behouden van een natuurlijk instinct

We weten allemaal dat honden van nature roofdieren zijn. Toch willen we graag dat honden zich aan onze huisregels houden. Voor puppy´s halen we daarom graag kauwspeelgoed in huis, zodat ze onze schoenen en bankstellen met rust laten. Let op, want het roofinstinct zit ook nog steeds in oudere honden. Zorg er daarom voor dat je ook voor oudere honden kauwspeelgoed in huis hebt. Jonge honden zullen graag samen met je willen ravotten, waardoor je sneller grote touwen en ballen zal willen kopen. Oudere honden houden er vaak van om lekker alleen te spelen met hun kauwspeelgoed, kies daarom voor touwen of botten die je gewoon op de grond of in zijn mand kunt laten liggen.

Snuffelmat is leuk speelgoed voor je hond

Een goede band tussen baasje en hond met sport en spel

Voor puppy´s wordt vaak veel speelgoed aanbevolen die een band tussen baasje en hond stimuleert. Dit komt omdat puppy´s vaak nog aan hun baasje moeten wennen. Daarnaast kan de hond op een speelse wijze kennis maken met de regels in zijn nieuwe huis. Bij oudere honden is dit vaak anders. Jouw oudere hond is waarschijnlijk al jaren bij jou in huis, en jullie zijn volledig op elkaar ingespeeld. Toch wil dit niet per se zeggen dat je niet meer hoeft te werken aan een goede band.

Om jullie band te versterken is het slim om regelmatig gezamenlijk een spelletje te blijven spelen. Eén van deze spelletjes is het al
eerdergenoemde ‘balletje balletje’. Tijdens dit spel heb je namelijk direct contact met de hond en kun je hem aansporen om te blijven zitten en te gaan zoeken.

Zorg ervoor dat je goed oogcontact maakt met de hond en werk met duidelijke aanwijzingen. Dwing de hond vooral niet om te spelen en wacht tot jullie allebei zin hebben in een spelletje. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw hond een vertrouwensband met jou opbouwt.

Speelgoed is goed voor het hondengebit

Net als oudere mensen krijgen ook oudere honden vaak last van hun gebit, het is daarom belangrijk om het gebit al van jongs af aan te verzorgen. Eén van de beste manieren om dit te doen is door kauwspeeltjes in huis te halen. Puppy´s zullen dit speelgoed vooral gebruiken om hun gebit te versterken, oudere honden zullen juist het kauwspeelgoed gebruiken om hun gebit te verzorgen.

Je zou het kauwen op speelgoed dus kunnen vergelijken met een soort tandenborstel. Door het kauwen wordt het tandvlees namelijk gemasseerd, waardoor er minder tandplak ophoopt. Op de lange termijn kan dit vervelende gebitsklachten voorkomen.

Plaats een reactie