Hoe houd je je oudere hond actief en gezond?

Jonge honden zitten bomvol energie en zijn daarom voortdurend aan het spelen, ravotten en rennen. Oudere honden daarentegen raken sneller vermoeid en spelen niet meer zo ruig als voorheen. Toch is het heel belangrijk om ze in beweging te houden. Dit houdt de spieren en gewrichten sterk en vermindert de kans op lichamelijke klachten.

Daarnaast is het ook goed voor de hersenen en de mentale gezondheid van de hond. Helaas vinden veel baasjes het lastig om hun oudere hond in beweging te krijgen, ze willen immers niet meer zo graag achter een frisbee, stok of bal aan rennen. Gelukkig zijn er een heleboel andere activiteiten om uit te kiezen.

Om je een beetje op weg te helpen, lees je in dit artikel vijf activiteiten die je oudere hond op een rustige manier laten bewegen. Een aantal hiervan kun je zelfs samen met je hond doen, dan blijft niet alleen de hond actief en gezond, maar ook het baasje!

Ook interessant;

Vaker een korte wandeling maken

Jonge gezonde honden zijn energiek, en zijn daarom dol op lange wandelingen. Voor oudere honden geldt dit helaas niet meer. Net als mensen, hebben seniorenhonden behoefte aan rustmomenten tussendoor. Dit betekent echter niet dat ze niet meer van wandelen houden.

Wandelen met een oude hond
Wandelen met een oude hond

Om de wandeling optimaal te laten verlopen is het belangrijk dat je de hond ook zijn rust gunt. Kies daarom voor meerdere korte wandelingen in plaats van één lange wandeling. Ging je altijd een half uurtje lopen? Dan ga je nu twee keer een kwartiertje lopen. Verspreid de wandelingen zoveel mogelijk over de hele dag, zodat je hond in de tussentijd lekker tot rust kan komen. Op deze manier komt er minder spanning op de spieren en gewrichten van de hond, terwijl je toch net zoveel blijft wandelen als voorheen.

Zwemmen met je oude hond

De meeste honden vinden het heerlijk om in het open water te spelen. Langharige honden meestal vaker dan kortharigen. Heb jij je hond op jonge leeftijd leren zwemmen? Dan pluk je daar de vruchten van als de hond ouder wordt. Zwemmen is namelijk heel gezond voor een hond: het versterkt hun hart en de spieren in het lichaam.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om samen met de hond te gaan zwemmen, maar het kan ook geen kwaad om de hond alleen het water in
te laten gaan. Kies vooral voor water in de open natuur, zoals een grote vijver of waterplas. Deze natuurlijke waterbronnen zijn perfect voor honden om in te ravotten. Uiteraard is het wel belangrijk om rekening te houden met de temperatuur van het water.

Balletje rollen, ook leuk voor oudere honden

Veel hondeneigenaren zijn dol op het spelletje ‘balletje gooien’. Dit betekent dat je (bijvoorbeeld tijdens een wandeling) een bal gooit die de hond vervolgens weer moet gaan ophalen of apporteren. Het spel wordt ook weleens gespeeld met een tak of touw.

Helaas kost dit spel voor veel oudere honden te veel moeite. Ze willen niet meer rennen, en springen kan veel te veel druk leggen op hun gewrichten en botten. Om lichamelijke klachten te voorkomen is het daarom belangrijk om het spelletje aan te passen naar de
leeftijd van je hond.

Balspel voor de oudere hond
Balspel voor de oudere hond; niet gooien maar rollen

Je kunt nog steeds een balletje gooien, maar niet meer te ver weg. Zo kun je bijvoorbeeld beter het balletje over de grond rollen. Op deze manier kunnen jullie alsnog samen spelen, maar kan je hond op een rustige manier bewegen.

Verstoppertje spelen is ook voor senior nog steeds leuk!

Wil je liever een nieuw spelletje proberen? Kies dan voor verstoppertje. Er zijn een heleboel verschillende manieren om dit spel te spelen. Als eerste is het slim om te beginnen met het verstoppen van snoepjes of hondenkoekjes. Doe dit vooral in de buurt van de hond zelf. Iedere keer als de hond het snoepje of koekje heeft gevonden, kun je de afstand iets vergroten. Op deze manier stimuleer je niet alleen de
lichamelijke beweging, maar ook het reukvermogen van de hond.

Wil je het spel nog iets uitdagender maken? Dan kun je er ook voor kiezen om een speurwerktraining te volgen. Tijdens deze training wordt je hond iedere les uitgedaagd om zijn neus te volgen. Bij deze trainingen wordt geen gebruik gemaakt van hondenkoekjes, maar van een zweetspoor. De hond moet dus zijn neus volgen om iets of iemand op te speuren. Dit is niet alleen leuk voor de hond, maar ook voor het baasje!

Spelletjes voor de mentale gezondheid van je oude hond

Het is overigens belangrijk om niet alleen rekening te houden met de lichamelijke gezondheid van een hond, maar ook met de mentale gezondheid. Net als bij mensen is het namelijk van groot belang om de hersenen te laten werken, zodat de hond zijn geheugen en concentratievermogen zo lang mogelijk behoudt.

Spelletjes voor de ouder wordende hond

Gelukkig zijn er een heleboel verschillende spelletjes die je hond kan spelen om zijn mentale gezondheid te stimuleren, zoals hondenpuzzels. Deze puzzels zijn verkrijgbaar in een heleboel verschillende soorten en maten. Schroom vooral niet om meerdere puzzels uit te proberen en af te wisselen. Op deze manier blijven de puzzels nieuw en interessant voor de hond.

Wil je het extra leuk maken voor je trouwe viervoeter? Kies dan voor een puzzel die hondensnacks vereist. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw hond een lekkere beloning krijgt wanneer hij de puzzel heeft opgelost.

Weet je zelf een leuke activiteit voor de oudere hond? Laat het hieronder weten!

2 gedachten over “Hoe houd je je oudere hond actief en gezond?”

Plaats een reactie